Yaşam

Konserve fiyatı arttı: ‘Bir buçuk lira kapak oldu kavanoz 8 liradan 10 liraya’

Demirciler Sokak’ta 9 yıllık esnaflık tecrübesi bulunan Gencer, kavanoz ve kapak satışlarındaki düşüşün farklı sebeplerden kaynaklandığını belirtiyor. Artık hazır konservelere ilginin arttığını, genç neslin kavanoz konservelere ilgi göstermediğini anlatan Gencer, yaşlı ve orta yaşlı vatandaşların konuya daha çok ilgi gösterdiğini ifade etti.

‘Genç nesil artık turşu, reçel ve kavanoz konservesi yapmıyor’

9 yıldır züccaciye dükkanı işleten Gencer, bu yıl konserve sayısında ciddi düşüş yaşandığını belirtiyor. Bu durumu teknolojinin getirdiği rahatlık ve değişime bağlayan Sefa Gencer, ” Öncelikle teknolojinin getirdiği bir rahatlık, farklılık, değişim olduğunu belirteyim. Genç nesil artık turşu, reçel ve konserve yapmıyor. Genel olarak orta yaş ve üzeri vatandaşlar daha çok ilgileniyor. 15-20 yaşına kadar ne kavanoz ne de konserve kalır. Çünkü hayat değişti, çünkü gençlerden böyle bir talep yok. Ancak orta yaş ve üzeri ailelerde teneke, kavanoz ve kapak yani konserve yapma alışkanlığı devam etmektedir. Ama her geçen yıl azalmaya devam ediyor. Bir de hayat kuralları ve pahalılık var. Bir kapak için 1’e 1 buçuk lira. Kavanozlar 8 TL ile 10 TL arasında değişmektedir. Onunla karşılaştırıldığında, malzemesine değer verildi. Önceki yıllarda çok ağır olan satışlarımız her geçen yıl azalmaktadır. Bu yıl kavanozdan çok kapak satacağımızı düşünüyorum. Artık kavanoz ve konserve yapma kültürümüz her geçen gün yok oluyor. İnsanların tüketimi var. Eskiden insanlar sebze meyveyi kendi bağından ya da pazarından alırdı, bu bir alışkanlıktı, bir kültür haliydi. Artık daha çok kavanoz, daha çok konserve yapılıyor ve tüketiliyor. Ancak artık insanlar bunu kendi evlerinde, el yapımı olarak değil, teknoloji ile yapıyor. Yani daha az değil, daha çok tüketiyoruz. Hazır tüketime geçildi. Reçeller, turşular, salçalar, kışlık kavanozlar çok rağbet görüyor ama artık bizim insanımız yapmıyor, bizim yerimize başkası yapıyor. Gençlere tavsiyem kültürümüze sahip çıkmaları. Bu sadece kavanoz üretim kültürü için değil, diğer yüz yüze kültürleri de korumamız gerekiyor.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu